top of page

ONLINE TEORİ

Güncelleme tarihi: 13 Haz 2021


Türkiye’de son 15 yıldır uluslararası düzeyde Motosiklet İleri ve Güvenli Sürüş eğitimi veriliyor. Bir çok kuruluş, yurtdışında bu konuda çalışan kurumlar ile birlikte hareket ediyor ve motosiklet eğitimini üst seviyede ve güncel olarak veriyor. Ortak çalışılar ülkelerin başında İngiltere, Japonya ve Almanya geliyor. Bu ülkelerde uzun yıllardır geliştirilen sistem, birebir Türkiye’de uygulanıyor. Üstüne üstlük sistem, Türkiye’deki trafik şartlarına göre uyarlanarak geliştiriliyor.

Her eğitim sistemi Teori ile başlar ve sonra uygulamaya geçer. Bilgi mutlaka teorik olarak verilir ve arkasından da nasıl uygulandığı gösterilir. Uygulama trafiği kapalı bir alanda olabileceği gibi normal yol şartlarında da olabilir.

Türkiye’de gittikçe büyüyen ve genele yayılan eğitim kurumları ve eğitmenler var. Ancak ülkemiz çok büyük ve her yere ulaşmak o kadar da kolay değil. 81 il, binlerce ilçe. Olması gereken, bunların her birinde en az bir eğitmen bulunması. Bu amaca ulaşmak için daha çok çalışmak lazım.

2017 yılında Online Teori ile bugüne kadar hiç ulaşılamayan yerlere ulaşmayı hedefledik ve bunda da başarılı olduk. Ülkenin batı kesiminde neredeyse her yerde eğitimler düzenleniyor. Tabii ki yeterli değil ama en azından insanlara ulaşılabiliyor. Ama Karadeniz, Orta ve Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu’ya gelince ne yazık ki bir-iki eğitimin üstüne çıkılamıyor. Amacımız bu bölgelerdeki motosiklet sevdalılarını da bilinçli sürücüler yaparak kazalardan korunmalarını sağlamak. Dünyadan katılımcılar da sağladık. Vietnam, Endonezya, Norveç, İsviçre gibi ülkelerde yaşayan bir çok sürücü de eğitimlere katıldı. Teori eğitiminde “Yol Sanatı Sistemi” geniş bir şekilde örnekler, çizimler ve videolar eşliğinde anlatılıyor. Katılanlar neyi bilmediklerini fark ediyorlar. Burada verilen basit teknikleri uygulayarak tehlikeden uzak kalmayı hedefliyorlar.

Online Teori, herkesin masaüstü ya da dizüstü bilgisayar, tablet ve dahi telefon ekranı sayesinde katılabildiği bir platform. Merkezi Kanada’da bulunan bir dünya şirketinden hizmet alıyoruz. Katılımcılar kendilerine gönderilen bir link sayesinde uluslararası güvenliğe sahip bir servere bağlanıyorlar ve teoriye katılıyorlar. Teori interaktif bir şekilde gerçekleşiyor. Herkes dilediği zaman soru sorabiliyor ya da sohbete katılabiliyor. Görüntüsünü ve sesini paylaşabildiği gibi eğer istemiyorsa sadece izleyici olarak da bulunabiliyor.

Online Teoriye katılan sürücüler ekranda bir power point sunusu görüyorlar. Eğer eğitmeni de görmek isterlerse küçük bir pencerede onu da görebiliyorlar. Katılan ve görüntüsünü paylaşan herkesi görmek de mümkün. Bu durumda ekran küçük bölümlere ayrılıyor ve her sayfada 25 kişiyi görebiliyorlar. Soru soran ya da konuşan kişinin olduğu kare belirgin hale geliyor ve kimin konuştuğu bu sayede fark ediliyor.

Yaklaşık iki saat süren Online Teorinin sonunda soru-cevap kısmına geçiliyor. Katılımcılar bu kısımda akıllarına takılan her şeyi sorabiliyorlar ve keyifli bir ortam oluşuyor. Online teori “Genel Teori” şeklinde düzenlenebildiği gibi sadece viraj tekniklerinin anlatıldığı özel sunum şeklinde de olabiliyor. Her motosiklet sürücüsünün mutlaka katılması gereken “Genel Teori” ücretsiz olup motosiklet kullanan kullanmayan herkese açıktır.

Online Motosiklet Teorisinin dünyada başka bir örneği var mı bilmiyoruz, biz rastlamadık. Sürücülerin evlerinde oturarak, kahvelerini yudumlayarak ve kestane pişirerek katıldıkları interaktif bir ortam sunuyoruz kendilerine. Alt yapıyı güçlendirerek büyük kitlelere ulaşmasını sağladık. Gelen olumlu bildirimler sayesinde de doğru yolda olduğumuzu anlıyoruz.

4.657 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page